SAPS Ibu Bapa - Semakan Keputusan Peperiksaan

SAPS ibu Bapa merupakan sistem analisis peperiksaan sekolah yang diwujudkan oleh pihak kementerian bagi memudahkan ibu bapa membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah.


SAPS semakan ibu bapa ini boleh dilakukan  melalui secara talian (ONLINE).Antara keputusan peperiksaan yang boleh disemak adalah

  • Keputusan sekolah rendah darjah 1 hingga darjah 6.
  • Keputusan peperiksaan sekolah menengah tingkatan 1 hingga tingkatan 5

Cara Membuat semakan SAPS Ibu Bapa

Semakan SAPS Ibu bapa ini boleh dilakukan dengan cara berikut:

  1. Klik link di bawah ini untuk masuk ke dalam sistem aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa . 
2. Anda akan dibawa kepada paparan seperti berikut:
saps semakan ibu bapa

3. Masukkan no kad pengenalan atau pun sijil lahir pelajar. (Jika no kad pengenalan salah,klik sini)
4. Pilih sama ada and aingin melihat keputusan peperiksaan sekolah rendah atau sekolah menengah.
5. Pilih tahun peperiksaan yang anda ingin akses
6. Klik semak.

Semoga anda dapat mengakses dan melihat prestasi anak-anak pelajar melalui aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa ini.

Jika anda ada masalah mahupun persoalan untuk mengakses SAPS Ibu Bapa, anda bolehlah hubungi talian yang tertera di bawah ini:

TALIAN SEMENTARA : 012-6497579
Waktu: SAPS
Isnin - Jumaat 8:30 pg - 5:00 ptg
(kecuali pada cuti umum)
Rehat pada  1:00 ptg - 2:00 ptg
(kecuali hari jumaat 12:15 tengah hari - 2:45 petang)

{ 64 comments.. read them below or add one }

Sunny Yunus Sunny Yunus 27 December, 2015
ada saps ni, ibubapa boleh check keputusan hanya dihujung jari sahaja. Mudah bukan.
Raihanah Ahmad Raihanah Ahmad 31 December, 2015
mudah untuk ibu bapa semak keputusan
Raihanah Ahmad Raihanah Ahmad 07 January, 2016
memang mudah sekarang, tak macam dulu dah
Jie Susanos Jie Susanos 11 January, 2016
mudah ada app ni..

tgu anak bersekolah dlu..
Husna Rahman Husna Rahman 11 February, 2016
ni abah saya selalu bukak..utk anak2 didik dia mostly.. mmg membantu ibubapa utk close monitor ank2..
Unknown Unknown 25 February, 2016
Ibu bapa senang semak
nurul syakilah nurul syakilah 07 March, 2016
Mcm mna klau Mahu check result spm calon persendirian 2015
Author Blog Author Blog 07 March, 2016
berhubung terus ke pejabat pendidikan daerah sendiri.
AnonymousAnonymous 19 March, 2016
Memang membantu..hrmm nak Tanya
..kalau nak key in markah means hari ahad Dan sabtu x blh ye??
AnonymousAnonymous 19 March, 2016
Ade masa tertentu ye kalau nak key in markah??
SK TUALAK SK TUALAK 20 March, 2016
This comment has been removed by the author.
Mek ila Jual Vitamin Mek ila Jual Vitamin 22 March, 2016
Bagusnya. Teringat dulu-dulu zaman bawa balik report kad ke rumah. Risau dengan penerimaan mereka kalau ada yang merah. Sekarang semuanya di hujung jari.
Khadhi Khadhi 26 March, 2016
Peperiksaan juga menghadapi persaingan yang hebat dari tahun ke tahun. Semoga semua pelajar yang duduk dalam peperiksaan akan dapat markah keputusan yang baik.
AnonymousAnonymous 29 March, 2016
Yg sekolah asrama penuh mcm mana nak chk?
onlajer onlajer 30 March, 2016
ok saya akan cuba..

Tapi ini untuk pperiksaan besar seperti upsr ,T3 dan lain - lain atau kesemua sekali dari darjah satu hingga tingkatan lima..
E DANN Floor Board E DANN Floor Board 01 April, 2016
Saya baru Tahu saya punya markah ...sebelum guru saya beritahu
Abdul Mukmin Abdul Mukmin 02 April, 2016
memudahkan ibu bapa untuk memantau pembelajaran anak-anak mereka, terutama bagi mereka yang sibuk bekerja.
Uncle Zuan Uncle Zuan 03 April, 2016
wow! baek punya ni :D
Bakri Bakri 06 April, 2016
Bagus untuk membuat semakan secara online. Jimat masa yg banyak.
Hanafi Abdullah Hanafi Abdullah 12 April, 2016
satu kemudahan yang sangat bagus dan pasti memudahkan golongan ibubapa nie
Azhan Azhan 13 April, 2016
satu info yg berguna.. walaupun saya blum ada lg anak yg bersekolah. hehe
Unknown Unknown 15 April, 2016
Klau ckgu x masukkan mrkah dlm saps ni x bleh tengok jugak
Uncle Zuan Uncle Zuan 24 April, 2016
hmm okay kaedah ni. tapi tak semua ibu bapa celik IT..
Zafar Zafar 26 April, 2016
Ya. betul nie. bukan semua ibu bapa celik dlm IT. Mereka perlu masa utk belajar jugak.
Adam Al-Genseti Adam Al-Genseti 26 April, 2016
aku setuju banget dengan aplikasi itu, rasanya kita sebagai orang tua bisa lebih tenang dan nyaman
Terima kasih salam kenal
indo botol indo botol 28 April, 2016
thanks minn, membantu sekali
MyOtak MyOtak 04 May, 2016
Perlu pendedahan yg lebih kepada ibubaoa... Masih aagak asing buat ibubapa terutamnnya kawasan pedalaman...
Joanne Joanne 05 May, 2016
membiarkan ibu bapa lebih brtanggunjawab dengan markah
Joanne Joanne 05 May, 2016
membiarkan ibu bapa lebih brtanggunjawab dengan markah
Purwasuka Purwasuka 07 May, 2016
aplikasi ini sangat berguna buat orang tua dan anak,
semoga terus dikembangkan lagi apps ini, kerek pokoknya
Afif Rayyan Afif Rayyan 15 May, 2016
Pasnie anak tak boleh sorok result lagi.. huhu
Syazwi Syazwi 30 May, 2016
Ibubapa yang bertanggungjawab akan rela untuk belajar walaupun ia amat teknikal juga.
Unknown Unknown 05 June, 2016
salam, kalau nak check sklh swasta knpa tk boleh ya??? tq
MySemakan MySemakan 12 June, 2016
Kini lebih mudah mengetahuo result periksa anak-anak dengan sistem semakan saps ibu bapa
idea berita idea berita 12 June, 2016
Mudah senang dan cepat dengan sistem semakan online ni
apdm apdm 02 August, 2016
terbaik aplikasi ni. dapat tahu markah peperiksaan melalui online sahaja
egtukar egtukar 30 August, 2016
terbaik sistem ni..memeudahkan ibu bapa
apdm apdm 02 September, 2016
ada saps ni.mudah ibu bapa nak cek keputusan anak
Azhan Azhan 12 September, 2016
mudh dan cepat semak online..
Body slim Body slim 16 September, 2016
Bagus artikelnya berguna sangat
Ato Ato 22 September, 2016
Kemudahan untuk ibu bapa...
Ato Ato 03 October, 2016
aplikasi kemudahan ibubapa untk semak markah anak2.
kacang almond kacang almond 10 October, 2016
Bermanfaat sekali informasinya. Makasih!
Jual Green Coffee Jual Green Coffee 27 October, 2016
nice info nih, keren banget pokoknya...
terima kasih atas infonya
danish azmi danish azmi 03 November, 2016
kenapa xboleh buka pun.dh cuba sampai 6 kali.tapi xboleh dapat.
CocoBundle CocoBundle 03 November, 2016
Knp nak buka x boleh cuba dh 10x x blh pun
sue hainie sue hainie 08 November, 2016
ada sesetengah ibubapa tiada kemudahan internet langsung tidak tahu markah peperiksaan anak....pihak sekolah sepatutnya beri taklimat kpd ibubapa
asmarudi asmarudi 09 November, 2016
Kenapa x de pilihan peperiksaan...
tkt11 tkt11 10 November, 2016
Dah 2 hari tak dapat akses, tak dapat pilih jenis peperiksaan
AnonymousAnonymous 10 November, 2016
Yup. Dah berhari2 try. Tapi still tak resolve issue untuk pilih jenis peperiksaan

Macam mana nak inform diaorg nie suruh look into this matter?
nur faiqa nur faiqa 10 November, 2016
tk dpt akses dh 2 hari masalah yg sama.. tk dpt pilih jenis peperiksaan..
AnonymousAnonymous 10 November, 2016
Dah report to KPM pagi tadi

Now dah boleh pilih jenis peperiksaan. TQ KPM IT Department!
AnonymousAnonymous 16 November, 2016
kepada @Kementerian Pendidikan Malaysia,

Mohon mansuhkan SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH ...
sebab sekolah² kebangsaan x iktiraf pun keputusan dalam SAPS tu,

Ibubapa semak online no 1 tapi di maklum cikgu dapat no 12,

Baik tak payah bersaps bagai..
cikgu² pun x payah bersusah payah key in markah...
Unknown Unknown 17 November, 2016
Kenapa xblh check kalau guna iPhone??
Ct Ct 19 November, 2016
Nasib mak bapak aku xthu nk buka saps
Sepak Bola Sepak Bola 19 November, 2016
Betul-betul, mdah untuk semak keputusannya.
Brainking Plus Brainking Plus 29 November, 2016
emmm,, ada problemkah? Tapi menarik jga
Madura Bersatu Madura Bersatu 01 December, 2016
Sepertinya menarik nih programnya..